Geleceğin İnterneti: Web 3.0
Teknolojinin gelişmesi ile hayatımızda olan bazı kavramlar yeni boyutlar kazanıyor. Endüstri 4.0, toplum 5.0 ve bugün konuşacağımız, internetin geleceği olarak adlandırılan web 3.0 bu kavramların başında geliyor.
İnternetin geleceğini konuşmadan önce belki de geçmişine bakmak, gelişmelerin aşamalarını hatırlamak açısından önemli olabilir.
Web 1.0 Neydi?
1989 sonrasında hayatımıza giren Web 1.0 kullanılan ve güvenilir olan ilk internet altyapısıydı. 2005 yılına kadar internet, kullanıcı etkileşimli bir deneyim sunmuyordu.
Web 2.0 ‘ı Nasıl Yaşıyoruz?
2005 yılından itibaren sosyal ağların çıkmaya başlayıp kullanıcı ile etkileşimin devreye girmesi ile Sosyal Web olarak da bilinen Web 2.0 hayatımıza girdi. Çeşitli web teknolojileri kullanılarak geliştirilen Facebook ve Youtube gibi platformlar kullanıcıların da içerik üretmesini sağladı.
Peki Web 3.0 Nasıl Olacak?
Yakın gelecek olarak görülen Web 3.0 ile internet daha da akıllanmış olacak.
Gelecekte Web 2.0’daki ‘’Uygulama’’ (App) kavramı yerini Web 3.0 ile birlikte ‘’Merkeziyetsiz Uygulama’’ (Dapp) kavramına bırakacak. Kullanıcılar, internette gezinirken bir tarayıcı (Örn; Google Chrome, Mozilla Firefox) yerine, cüzdan (Örn; MetaMask) mantığında çalışan Dapp’ler (Örn; Brave) kullanacaklar.
Bu gibi değişiklikler ile artık internette ücretli olarak karşımıza çıkan içeriklerin ücretini sadece içeriği üreten alırken, uygulamalar bundan bir kar gütmeyecek.
Çünkü içerik üreticileri, yayınladıkları eserlerini, herhangi bir aracı olmadan direkt olarak kullanıcıya ulaştırabilecek. Kullanıcılar, kendi verileri üzerinde hak sahibi olabilecek. Dapp kavramı da tam olarak bu merkeziyetsiz sistemi vadediyor.
Ayrıca Web 3.0 ile içerik üreticisi sadece insanlar olmayacak. İçeriklerin kullanıcılar için uyarlanması, kişiye özel biçimde oluşturulması ve dağıtılmasında yapay zeka kullanılacak.
Bu yeni teknoloji ile ‘’her yerde bulunma’’ (ubiquity) kavramı da epey hayatımızda yer edecek. Aslında bu kavram son günlerde çokça konuştuğumuz ve giderek daha da konuşacağımız ‘’metaverse’’ kavramı ile de oldukça ilişkili.
Metaverse ve Web 3.0 İlişkisi
Sıcak konulardan bir diğeri olan Metaverse özelindeki blog yazımızı geçtiğimiz günlerde yayınlamıştık. İnternetin geleceğini konu aldığımız bu yazıda ise Metaverse bu olayın neresinde duruyor buna bir bakalım.
Bu iki kavram birbiri ile yakın oluşumlar. Fakat en yalın haliyle blockchain ile gelen yenilikleri kullanan Web 3.0’ın, Metaverse için altyapı niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Blockchain teknolojisi sayesinde gelen birçok yenilik, bu iki terimin de ortak paydasını oluşturuyor.
Gelecek, Ne Zaman Gelecek?
Evlerdeki ve endüstrideki ürünlerin IoT (nesnelerin interneti) ekosistemi ile entegre olması, blockchain ve dijital varlıkların özellikle 2021'in ikinci yarısında hayatımıza iyice girmesi sonucunda artan, bu kategorideki girişimler ile Web 3.0’ı yavaş yavaş yaşamaya başladık bile. Günbegün yeni teknolojiler hayatımıza giriyor.
YAZAN:
GÖRKEM VATAN – ESAS GAYRİMENKUL DİJİTAL PAZARLAMA YÖNETİCİSİ